Pirre-ystäväinen kyseli edellisen päivityksen kommenteissa, mitä aineita täällä opiskellaan. Kysymyksen innoittamana syntyikin sitten kokonaan uusi päivitys :)

Ensinnäkin täällä opiskellaan englantia eri muodoissaan; lukemista, kirjoittamista, luetun ymmärtämistä, kielioppia jne. "Spelling"-tunteja on vielä 5.-luokkalaisillakin päivittäin, ja on ollut hassua huomata, että sanojen oikeinkirjoitus ei tunnu olevan sen paremmin hanskassa umpiamerikkalaisilla kuin meillä muuttolinnuillakaan!

Englannin lisäksi päivittäin opiskeltavia aineita ovat matikka eli maths, science (joka on ollut ainakin toistaiseksi lähinnä biologiaa sekä Keskiveljellä että Isoveljellä) sekä social studies, jossa käsitellään mm. politiikkaa, maantietoa yms.

1-2 kertaa viikossa opiskellaan vierasta kieltä (nyt syyslukukaudella se on espanja, keväällä sitten ranska), musiikkia, tietotekniikkaa, kuvaamataitoa ja liikuntaa. Jopa perheen koululaiset, saati me vanhemmat, olimme hieman häkeltyneitä kun selvisi, että amerikkalaisella liikuntatunnilla ollaan samoissa vaatteissa kuin muillakin tunneilla... eli vaikkapa farkuissa tai korkokengissä. Suihkussa käymisestä ei tietenkään tarvitse edes haaveilla (kun ei ole pukuhuoneitakaan, saati suihkuja).

Lukujärjestys on periaatteessa helppo oppia ulkoa. Päivittäin toistuvia aineita opiskellaan joka päivä samaan aikaan, ja yksi, niin ikään samalla kohtaa päivää pidettävä 40-minuuttinen on pyhitetty noille yllämainituille harvemmin opiskeltaville "erikoisaineille". Asiassa on vain yksi MUTTA, älynväläys jonka on pakko olla amerikkalainen.. Tiettyä "erikoisainetta" ei nimittäin välttämättä osu samoille viikonpäiville perättäisillä viikolla. Tämä siksi, että koulupäivillä on värikoodit joita on kuusi erilaista ja ne toistuvat kuuden sykleissä: punainen, sininen, vihreä, keltainen, turkoosi, violetti, punainen, sininen, vihreä... Eli esim. punainen ja turkoosi päivä ovat Isoveljellä aina liikuntapäiviä, keltainen taas on Keskiveljellä aina musiikkipäivä ja kirjastopäivä. Ja koska koulupäiviä on viikossa 4-5 (pitkiä viikonloppuja on pyhäpäivien takia vähän väliä) ja värikoodeja siis kuusi, ei Äiti ole vieläkään oppinut muistamaan minä päivinä sitä liikuntaa taas olikaan kenelläkin... mutta onneksi sen ei ole niin väliä kun liikuntapussit kerran ovat kaukaisia muistoja vain :)

Positiivisen palautteen antelias tarjoileminen leimaa koulunkäyntiä vahvasti. Opettajat palkitsevat oppilaitaan jatkuvalla syötöllä hyvästä käytöksestä - tai oikeastaan siitä, että ei käyttäydy erityisen huonosti.. Kehuja satelee häkellyttävän paljon paitsi sanallisesti, myös muuten. Opettajat jakavat kilvan makeisia, pieniä tavaroita, etuisuuksia ("pääset ruokajonon etummaiseksi") tai julkisia kunnianosoituksia, joista Keskiveljen saama "student of the week" -palkinto on vain yksi lukuisista vaihtoehdoista.

Moinen yltiöpäinen suitsutus on tietenkin ollut hieman hämmentävää Suomi-pojille. Keskiveljen opettaja oli jokin aika sitten kysynyt iPhoneensa ladatun käännösohjelman avulla Keskiveljeltä, onko jotain erityisiä asioita jotka koulunkäynnissä askarruttavat. Keskiveli oli näpytellyt, että "miksi sinä koko ajan kehut minua?" Ja opettaja puolestaan ihmetteli vanhemmille reissuvihossa, että mistä tuollainen kysymys nyt oikein kumpuaa, onko lapsen itsetunnossa jotain vikaa? "Ei piä kehhuu ettei pääse ylpistyy" ei todellakaan kuulu amerikkalaiseen kasvatusfilosofiaan! :)