Lake Placid Central School District on budjetoinut kouluvuoteen viisi "lumipäivää". Eli koulujen ovet voidaan pitää kiinni, jos on liian talvista: liikaa pakkasta, liikaa lumisadetta. Myös monilla työpaikoilla "snowday" on tuttu käsite.Toisaalta, jos joku tai jotkut lumipäivistä jäävät käyttämättä, ne annetaan keväällä ylimääräisinä perjantai- tai maanantaivapaina.

Tälle keväälle ei ole luvassa kovin montaa pidennettyä viikonloppua, sillä tänään täällä julistettiin jo toinen snowday reilun viikon sisään. Viime viikon maanantaina pakkasta oli -36F (mikä on sattumoisin saman verran myös Celciuksina), tänään taas pysytään kotona lumentulon takia.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että amerikkalaisten on pakko alistua neljän seinän sisälle silkkaa avuttomuuttaan: he eivät yksinkertaisesti pärjää arktisissa olosuhteissa toisin kuin me sisukkaat, urheat suomalaiset. Mutta joka lakeplacidilaistalouden vakiovarustukseen kuuluu lumilinko ja 2-3 nelivetomaasturia. Kyllä kai niillä selviää?

Itsekin olen sortunut naureskelemaan amerikkalaisten lumipäiville hyväntahtoista, mutta aavistuksen säälinsekaista naurua. Voi noita sokerista tehtyjä reppanoita.. Pikku hiljaa olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että lumipäivät eivät välttämättä olekaan merkki avuttomuudesta, vaan jälleen yksi osoitus amerikkalaisten ihailtavasta positiivisuudesta, easy going -elämänasenteesta. Kun ylitunnollinen suomalainen raahautuu kiroillen, hampaat irvessä ja naama jäässä läpi hankien (jotta pääsisi kuorossa valittamaan ja narisemaan muiden suomalaisten kanssa siitä kun mistään ei tule mitään, bussit ovat jumissa hangessa, paltsut alkavat myöhässä, selkä on p..kana kun oli pakko herätä puoli viideltä kolaamaan), amerikkalainen käpertyy autuaana sohvan nurkkaan nauttimaan olkkarin nurkassa räiskyvästä kaasuliekistä. On onnellinen, kun ilmastonlämpeneminen ei tullutkaan velä tänään, vaan ulkona näyttää niin kauniilta ja valkoiselta. Eikä ole kiire minnekään. Miksi siis stressata ja taistella halki elämän, kun asian voi järjestää toisinkin? Kärsimys jalostaa vain harvoin, pääasiassa se vaan ketuttaa.