Pikkuveljellä oli suuri päivä: Kindergarteniin eli eskariin ilmoittautuminen. Neuvolajärjestelmän puuttuessa koulukypsyystestit tehdään täällä kouluunilmoittautumisen yhteydessä, jokaiselle lapselle on henkilökohtainen puolen tunnin aika. Siellä pitäisi sitten selvitä, onko muksu valmis istumaan koulunpenkissä seitsemän tuntia päivässä, kyvykäs kuuntelemaan ohjeita, toimimaan niiden mukaan ja tulemaan toimeen parinkymmenen luokkakaverin kanssa.

Pikkuveli kävi juttelemassa koulupsykologin ja kouluavustajan kanssa, tekemässä motorisia tehtäviä eskariopen johdolla ja sitten vielä valokuvattavana ID-korttia varten kanslistin kanssa - kaikki reippaasti ilman äitiä. Itse kasvattelin harmaita hiuksia terveydenhoitajan pakeilla. Miten voi olla, että lasten rokotukset eivät muka ole koskaan ajan tasalla? Mukanani oli nivaska todistuksia Suomesta (kymmenen rokotusta joista osa yhdistelmiä, lisäksi todistus vesirokon sairastamisesta) sekä täältä (viisi rokotusta), mutta taas pitäisi kuulemma pistää kaksi lisää ennen kuin koulunpenkille on mitään asiaa  No, ei auta kuin varailla aikaa perhelääkärille. Myös hammaslääkäriltä pitää hakea lausunto ennen kuin koulun ovet syksyllä Pikkuveljelle aukenevat. Lisäksi paperisota jäi kesken kanslian kanssa: sinne pitää toimittaa Pikkuveljen syntymätodistus sekä jokin sortin todistus siitä, että ihan oikeasti asumme koulupiirin alueella. Meidän nimellämme oleva öljylasku käy kuulemma hyvin. No, niitähän riittää...

Herttaista oli, että (Pikkuveli todettiin koulukypsäksi ja) sai tilaisuudesta mukaansa pienen kangaskassin, johon oli käsin painettu hänen nimensä ja kivoja kuvia. Kassissa oli kouluun valmistavia tehtäväkirjoja ja sokerina pohjalla.... koulukalenteri! Eli kuin joulukalenteri, mutta luukkujen availu aloitetaan kaksi viikkoa ennen koulun alkua. Hauska idea!