Viime vuoden loppupuolella melkein joka toisella suomalaisperheellä oli X. Sellaisen hankkiminen on ihanaa, suorastaan kutkuttavaa, mutta siitä luopuminen usein tavalla tai toisella tuskallista. Joko haikeaa, jopa surullista, tai vähintäänkin harmittavaa.. imuroitavaa nimittäin löytyy usein vielä päivien, jopa viikkojen jälkeen X:stä luopumisesta. Siitä huolimatta useimmat ottavat kerta toisensa jälkeen uuden X:n.

X:iä voi hankkia esimerkiksi niiden kasvattamiseen erikoistuneilta henkilöiltä. Suomessa tuskin kukaan saa kuitenkaan koko elantoaan X:ien kasvattamisesta, lähinnä se on lisätuloa muun työn ohessa tai sitten vakavasti otettava harrastus. X:ien tuominen ulkomailta on viime aikoina lisääntynyt huomattavasti, siellä niiden kasvatus lienee ammattimaisempaa. Joskus kuulee myös puhuttavan X-varkauksista. Ne ovat tietenkin laittomia, eikä sellaiseen pidä ryhtyä vaikka kuinka haluaisi itselleen oman X:n.

Ne jotka eivät X:ää voi kotiinsa ottaa, saattavat vedota esimerkiksi allergiaan tai tilanpuutteeseen. Asia olisi kuitenkin ratkaistavissa pitämällä X ulkona, mikä on täysin mahdollista jos vain sovelias paikka löytyy - mielellään tietenkin niin, että X voi olla suurimman osan aikaa omistajansa valvovan katseen alla. Tilanpuute ei ole ongelma silloinkaan, jos valitsee riittävän pienen X:n - kokovalikoima kun on laaja. Pienimmät yksilöt ovat vain pari-kolmekymmentä senttiä korkeita!

Paljon matkustelevalle X ei sovi: sen mukaan ottaminen ulkomaille on hankalaa ja jos hoidon laiminlyö, on X nopeasti vainaa. Tietenkin voi aina tyytyä myös keino-X:ään jonka voi jättää ilman hoivaakin, mutta ei se ole ollenkaan sama juttu kuin elävä X.. synteettinen materiaalin kosketus on kaukana siitä tuntumasta minkä aito tarjoaa, eikä keino-X:ssä ole oikein edes mitään ihanaa tuoksua jota nuuskutella iltojen iloksi.

Vaikka itse rakastan X:iä, on myös ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti pidä X:istä tai heille riittää, että niitä on muilla. X:t kun ovat niin yleisiä, että niistä pystyy nauttimaan muutenkin kuin omistamalla oman sellaisen. 

Jos et vielä keksinyt mikä X on, tässä tulee ratkaiseva vinkki: se alkaa K:lla ja siinä on viisi kirjainta!

Meiltä se lensi vihdoin pihalle tänään ja voi kiesus sitä sotkua...