Lastemme nimet herättävät täällä edelleenkin hilpeyttä uusissa tuttavuuksissa. Erityisesti kuopuksen nimeä toistellaan epäuskoisina: mikä on saanut meidät vihaamaan lastamme niin paljon, että häntä on paiskattu kirkuvanpunaisen, karvaisen sarjakuvahahmon nimellä? Pikkuveljen kavereiden mielestä nimi on onneksi tosi hieno; kukapa ei haluaisi nähdä nimeään kirjojen kansissa, elokuvissa, t-paidoissa, kahvimukeissa.. Aikuisetkin alkavat yleensä ymmärtää valintaamme paremmin, kun kerromme että kuopuksen nimen esikuva yhdistyy Suomessa lähinnä ylivertaiseen urheilusankariin - ei housuitta heiluvaan, kimeä-ääniseen karvaolioon.

Keskiveljen nimen ääntäminen kerralla oikein ei ole onnistunut täällä vielä keneltäkään paikalliselta. Päättyneellä jääkiekkokaudella saimme tottua siihen, että etenkin vieraspeleissä syöttöpisteet kuulutettiin "Tuoremehun" ansioksi. Keskiveli kuunteli kyllästymiseen asti joukkuekavereiden kuittailuja siitä, olisiko kivempi olla appelsiini- vai omenamehu, vai kenties tomaatti?

On meidän lapsilla sitten kummalliset nimet. Mutta oikeasti: amerikkalaisilla vasta kummallisia nimiä onkin. Jo ekana kouluvuonna poikien opettajaksi osui sangen hupaisat hahmot: neiti Riisi (Miss Rice) ja rouva Mallorca (Mrs. Maiorca). Jälkimmäisen nimen huvittavuus nousi potenssiin kymmenen, kun Putous-ohjelman hahmokisaan ilmestyi Mr. Mallorca  

Koulukavereillakin on hassuja sukunimiä. Luettelosta löytyvät mm. Pallo (Ball), Kostea (Damp, mikä on muuten myös Keskiveljen nykyisen opettajan sukunimi), Päärynäsiiderimies (Perryman, joka on tyttö), Jänis (Hare) sekä Toukokuumarja (Mayberry). Ehdottomat pohjat vetää kuitenkin tyttöparka, jonka sukunimen Fell pariksi on jossain mielenhäiriössä valittu etunimi Faith. Onko vanhemmilta loppunut usko täydellistä nimeä mietittäessä...?

Monet suositut etunimetkin ovat tarkemmin ajateltuna enemmän tai vähemmän omituisia. Otetaan nyt vaikka Hunter, joka tuntuu täällä erämaiden keskellä olevan joka toisen pikkupojan nimi. Menisikö Suomessa läpi antaa lapselle nimeksi Metsästäjä? Pitäisikö silloin hyväksyä myös muiden harrastusten edustajat kuten vaikka Postimerkkeilijä tai Puutarhuri? Muitakin er-päätteisillä nimillä siunattuja lapsia on vastaan tullut, eivätkä ne nimet ole vakuuttaneet vanhempien täyspäisyydestä yhtään enempää. Mikä ihmeen nimi on esimerkiksi Tanner? NAHKURI?! Kas kun ei nahkiainen. Puhumattakaan pojasta nimeltä Foster, joka käy Keskiveljen koulussa neljättä luokkaa. Mokomakin elätti.

No entäs sitten Bjorn, tämän nimisiä kavereita kuuluu lähipiiriimme kaksi. Bjornin veljen nimeksi sopisi kai kivasti joku hirveä tarkoittava sana, ja sisko sopisi nimetä vaikka Majavaksi. Jos sukunimeksi sattuisi vielä tuo yllämainittu Hare, olisi eläimellinen meno taattua! Ai niin, muistin juuri että kolmannella luokalla on tyttö nimeltä Raven. Jestas sentään... korppi ei ole niitä mairittelevimpia nimityksiä

Ihan oma lukunsa ovat maantieteelliset nimet (joihin kyllä viitattiin jo Maiorcan kohdalla). Osavaltioinakin tutut Georgia, Dakota ja Carolina löytyvät kaikki Keskiveljen koulun oppilaslistoilta, ja mikäpä siinä. Texasiin en ole vielä törmännyt, mutta kyllä se kävisi nimeksi sellaiselle pontevalle vauvalle. Mainekin voisi olla kaunis. Vähän kun maistelee, sama voisi toimia Suomessakin. Lappi sopisi sekä tytölle että pojalle, mutta Savo olisi ehdottomasti poika. Satakunta... hmmm. 

Sen sijaan en ole vieläkään tottunut Irelandiin, joka jostain syystä on täällä yhtä yleinen tytöillä kuin Hunter pojilla. Oikeastaan on aika vaikea keksiä mitään valtiota, joka toimisi etunimenä. Russia on vähän kuin Russell ja menisi siksi äänneasultaan (toisin kuin Venäjä.. Ukraina.. Kazakstan..), mutta mielleyhtymät ovat vähän turhan rankkaa kamaa. Eikä auta, vaikka koittaisi miettiä jotain muuta saarivaltiota Irelandin tilalle. Fidzi ja Nauru saavat kyllä iloiselle tuulelle, mutta nimen olisi kuitenkin hyvä olla suhteellisen vakavasti otettava. Papua-Uusiquinea?