0817161642.jpg

Pistetäänpä taas yksi resepti talteen. Tämä kehitelmän loin kuluneen kesän aikana. Tavoitteena oli leivosmainen täytekakku, jotain mikä rouskuu suussa toisin kuin perinteiset täykkärit, ja erilaisia koeversioita on tullut tehdyksi varmaan viisi tai kuusi ennen kuin päädyin tähän lopulliseen reseptiin.

Kyseessä on muunnos legendaarisesta Brita-kakusta, mutta tämä on ah niin paljon epäterveellisempää. Siksi se onkin Erika-kakku :D Aika suuritöinenkin se on, mutta vaivannäkö on helppo unohtaa kun kakkua pääsee vihdoin maistelemaan.

Pohja:

250g voita

1,5 dl sokeria

2 keltuaista

5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset ja keskenään sekoitetut jauhot. Painele taikina leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ohueksi levyksi. Paista 175 asteessa sillä aikaa kun valmistat marenkia (n. 8 minuuttia).

 

Marenki:

6 valkuaista 

(käytän marenkijauhetta sen mitä tarvii pohjaa varten rikottujen munien lisäksi, mutta en tiedä saako sellaista Suomesta?)

3 dl sokeria

0,5 tl etikkaa tai sitruunamehua

Vatkaa valkuaisia ja sokeria (sähkövatkaimella) niin kauan kunnes ne muuttuvat kovaksi vaahdoksi joka ei irtoa kulhosta vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Lisää etikka tai sitruunamehu aivan lopuksi (tämä pitäää marengin hieman sitkeänä sisältä. Jos haluat täysin rapeaa marenkia, etikkaa/sitruunamehua ei tarvita).

Levitä marenki puoliraa'an pohjan päälle. Taikinan kannattaa kuitenkin antaa jäähtyä hetki ennen kuin alat levittelemään marenkia, muuten se "irtoilee" marengin mukana. Paista taikinaa + marenkia vielä kunnes marenki kovettuu (n. 15 minuuttia). Marenki saa myös muuttua aavistuksen ruskeaksi. Jäähdytä, ja puolita levy. 

 

Täyte:

4 dl kermaa

vaniljavanukas- tai -moussejauhetta
(esim. Dr Oetker vaniljanmakuista kakkumousse-jauhetta löytyy hyvinvarustettujen suomalaismarkettien leivontaosastolta pussissa, käytin sitä kakkuun koko pussin)

Dajm-murskaa (myös Marianne Crush kokeiltu  - toimii!) 

viipaloituja mansikoita 

 

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää vaniljajauhe ja jatka vatkaamista kunnes täyte kiinteytyy. Lisää karkkirouhe. Levitä täyte toiselle pohjanpuolikkaalle, laita päälle mansikkaviipaleet. Nosta päälle toinen pohjanpuolikas (joka muuten murtuu helposti.. kakun ei ole tarkoituskaan olla erityisen kaunis, mutta kannattaa kuitenkin käyttää apuna esim. paistinlastoja ettei tule ihan palapeliä :)) Koristele vielä halutessasi mansikoilla tai jollain.

Kakku kannattaa tarjota mahdollisimman pian kokoamisen jälkeen ettei välissä oleva marenki mene ihan lötköksi vaan suutuntuma säilyy :)