Ihan oikeesti. Mikä ihme on tuo teineihin sisäänrakennettu koodi jemmata roskia sängyn alle????

wedding1%20012-normal.jpg

Jos osaa pitää huoneensa muuten kohtuullisen siistinä (kuten kuvasta näkyy), mikä saa piilottamaan patukkakäärekasan sängyn alle? Roskis toki ON noin kaksi metriä kauempana. Mutta miksi sitä ei voi käyttää? Miksi joku voi ehdoin tahdoin haluta ensin nähdä vaivan piilottaa roskat sängyn alle, kuulla siitä saarnan ja sitten joutua kuitenkin viemään roskat sinne minne oikeasti kuuluvat?

On tieteellisesti todettu, että teinien aivotoiminnassa tapahtuu tietyssä vaiheessa taantuma pikkulapsen tasolle (pojilla voimakkaimmillaan 13,5-14-vuotiaana, tytöillä hieman aiemmin). Tosin olen kuvitellut, että tämä koskisi vain tiettyjä tunne-elämän osa-alueita, esimerkiksi empatiakyvyn laskua ja uhon nousua. Mutta jospa ilmiötä voi havaita myös fyysisissä toiminnoissa? Jospa Isoveli täysin yllättäen menettää kykynsä liikkua kahdella jalalla aina silloin, kun roskista pitäisi päästä eroon, ja hän joutuu siksi hävittämään ne ryömimällä esimerkiksi sängyn alle koska roskiksen reuna on yksinkertaisesti liian korkealla siitä perspektiivistä katseltuna?

Myös kyky tuottaa monipuolisia äänteitä on selvästi heikentynyt. Verbaalinen kommunikointi rajoittuu oikeastaan äänteisiin "aha" (=vai niin/ei/kyllä), "mmm"(=kyllä) ja "öh"(=huomenta/moi/hyvää yötä). "Kits"(=kiitos) kuuluu myös sanavarastoon, mutta vaatii erityistä panostusta. Tässä on jotain hämmästyttävän tuttua loppuvuoteen loppuvuoteen 2001, jolloin "Äitiii öh" ja "Nonneee öh" kattoivat kaikki arjessa vaadittavat ilmaisut.

Epäilen, että teinien fyysiseen taantumiseen liittyy myös häiriöt lämmönsäätelykyvyssä. Tätä ilmiötä voi havaita myös pikkuvauvoilla. Teinithän eivät tunnetusti palele pakkasella, ja etenkin täällä Lake Placidissa urheilushortsit jalassa hankien keskellä taivaltava teini on varsin tavallinen näky. Isovelikään ei tarvitse käsineitä eikä pipoa -20C:n pakkasella ("Mullon huppu ja taskut!" Kappas. Osaathan se puhua!), mutta toisaalta kääntää salaa aina huoneensa lämpötilan +30C:een ja pitää oven visusti kiinni "kun muualta talosta tulee tänne niin kylmää ilmaa".

Taantuman on pakko olla myös fyysistä. Tässäpä olisi oiva tutkimusapurahan paikka jollekin kehityspsykologiasta kiinnostuneelle!