Tälle sivulle kootaan bongaamiamme amerikkalaisia ihmeellisyyksiä

  • Plattsburghin Walmartin (iso tavaratalo) sisäänkäynnissä törmäsimme isoon lokerikkoon täynnä aa nelosia. Lähempi tarkastelu osoitti, että jokainen lokero oli nimetty paikallisen elementary schoolin opettajien mukaan, ja kustakin lokerosta löytyi kyseisen opettajan tekemä ostoslista omalle luokalleen. Siis tyyliin "5 kpl keltaisia lyijykyniä, koko 2" tai "sininen, kierreselkäinen mappi". Mainiota, ettei kukaan pysty herättämään kateutta luokkakaverissa törkeän cooleilla hajukumeillaan.. Herää kuitenkin kysymys, mistäköhän kaupasta poikien opettajien tekemät ostoslistat ovat löydettävissä nyt kun koulun alkuun on enää muutama viikko..? Ja miksi jokainen lista oli lähes samanlainen mutta kuitenkin aavistuksen erilainen toisiin nähden? Eikö voisi tehdä jonkun kompromissin että tehdään koko koulun oppilaita (tai vaikka koko osavaltiota!) koskeva ostoslista??
  • Ajaessamme pitkin ja poikin olemme bonganneet silloin tällöin puun latvustoissa roikkuvia violettejä pömpeleitä, jotka muistuttavat muodoltaan vähän suunnistusrasteja. Pömpeleiden arvoitus selvisi, kun pysähdyimme pissatauolle eräälle moottoritien pysähdyspaikalle, josta löytyi juurikin tällainen pömpelillä varustettu puu. Puun runkoon oli kiinnitetty kyltti, joka selvitti pömpelin houkuttelevan sisälleen eräitä tiettyjä, lehtipuita tuhoavia hyönteisiä. Tarkkaan zoomaten saattoi huomatta, että pömpeliin oli tarttunut sadoittain hieman huonekärpästä suurempia öttiäisiä.
  • Suosikkiruokakauppamme (joka on suosikkimme, koska on kaupungin ainoa...) Price Chopperin kassoilla on iso laatikko joka on aina vähintäänkin puolillaan täysin priimoja mutta hylätyiltä vaikuttavia tuotteita. Laatikon yläpuolella oleva kyltti kertoo, että tuotteet on tarkoitettu lahjoituksiksi vähävaraisille. Eli jos tulee kassoilla katumapäälle jonkin heräteostoksen suhteen, sen voi tuikkasta jonkun varattoman iloksi laatikkoon. Hienoa
  • Amerikkalaiset syövät lääkkeitä enemmän kuin ruokaa. Näin voi päätellä siitä, että Lake Placidissa on kaksi keskiverto äsmarketin kokoista apteekkia, mutta vain yksi ruokakauppa. Lääkkeiden hankkiminen on myös tehty ihailtavan helpoksi: monissa amerikkalaisissa apteekeissa on drive in -kaista.
  • Myös useimmilla pankeilla on drive-in kaistat; toisissa pääsee asioimaan ihan oikean ihmisen kanssa, toisissa taas automaatin.
  • Vuokrattavia dvd-leffoja on tarjolla automaateissa esim. ruokakauppojen auloissa yhden taalan vuorokausihintaan. Joku päivä pitää tutustua tällaiseen pömpeliin tarkemmin ja selvittää, millä automaatti varmistaa vuokraajan henkilöllisyyden ja leffan palautumisen ajallaan..
  • Muovin kulutus on jotain ihan käsittämätöntä... öljyvaltiossa kun ollaan? Esim. kinkkuleikkeet myydään vakuumissa kuten Suomessakin, mutta sitten tämä vakuumi on vielä pakattu kannelliseen rasiaan. Sen ansiosta taloudestamme löytyy jo mukava määrä eväsrasioita! Jonain päivänä niitä tulee kuitenkin olemaan tarpeeksi, ja rasioita pitää alkaa hävittää. Muovikierrätykseen nämä rasiat eivät tietenkään kelpaa...

Ja jottei erilaisissa elintarvikepakkauksissa olisi riittävästi kotiinkuljetettavaa muovia, kassalla suunnilleen jokainen erillinen tuote pakataan omaan muovipussiinsa erityisen pakkaushenkilön toimesta  Eivätkä pakkaushenkilöt (ainakaan Lake Placidin Price Chopperissa) ole näkevinäänkään asiakkaan itse tuomia, kertaalleen käytettyjä muovipusseja. Price Shopperissa myynnissä olevat isot ostoskassit sen sijaan kelpaavat, ja niitä tähänkin huusholliin on nyt hankittu kun miljoonien muovipussien roskiin heittäminen alkoi soimata liikaa omaatuntoa..

  • Amerikkalaiset rakastavat nenäliinoja. Jokaisen huoneen sisustukseen kuuluu itsestäänselvästi kaunis nenäliinalaatikko, ja esim. Keskiveljen luokkahuoneessa niitä on esillä peräti neljä.
  • Suomessa laitetaan lukuvuoden päätteeksi kotiin lappuja, joihin saa täyttää lapsen sellaisten kavereiden nimiä, joita toivotaan jatkossa samalle luokalle. Lake Placidin elementary schoolissa sitä vastoin laaditaan lukuvuoden päätteeksi listat parhaista kavereista, jotka pitää saada eri luokille seuraavaksi vuodeksi. Kertonee jotain kulttuurista: syviä ystävyyssuhteita ei taideta arvostaa yhtä paljon kuin sitä, että luodaan jatkuvasti uusia suhteita joka suuntaan, ollaan sosiaalisia eikä jäädä pyörimään omiin pieniin ympyröihin..
  • Amerikkalaiset astiat pestään käsin sienten, ei tiskiharjojen avulla. Tiskiharjan näköisiä välineitä on kyllä myynnissä, mutta ne löytyivät samasta hyllystä vessanpesuaineiden kanssa..