Fiskarsin keittiösakset ja mun vaaksa on 9 tuumaa. Metri on kolme jalkaa. Jaardi on metri (mutta kukaan ei koskaan valitettavasti puhu jaardeista, sehän olisikin liian helppoa). Minä olen 5 jalkaa ja 7 tuumaa pitkä. Iso juomalasi on kahdeksan unssia, gallona on iso maitopurkki eli neljä litraa. Yksi litra on suunnilleen yksi quart (ainoa looginen nimitys! Neljännes gallonasta!), ja quarttin menee neljä kuppia. Jauhelihapaketti painaa paunan, jos minä painan yli 150 on piru merrassa. Makaronilaatikko kypsennetään 400 asteessa, cookiet 350 asteessa. 68 on sopiva huonelämpötila, 80 astetta on ihana keli. 32 Fahrenheitia on nolla celciusta. Jos lämpötila merkitään vain yhdellä numerolla, on pirun kylmä. Jos siinä on miinus edessä, ollaan lähellä helvetin jäätymispistettä. Jos on -37 astetta, ei ole merkitystä puhutaanko celciuksista vai fahrenheiteista.

Joskus minulta kysytään, olenko jo ihan sinut amerikkalaisten mittayksiköiden kanssa. Tavallaan: minulla on nuo yllämainitut markkerit, ja jos lukemat sattuvat lähellekään niitä, tiedän mistä likimääräisesti puhutaan, eikä minun tarvitse käännellä yksiköitä toiseen järjestelmään tai tehdä laskutoimituksia. Mutta paljonko on 58 jalkaa? Tai 1235 Fahrenheitia? Puoli unssia? No clue. Jotain kaavojahan voisi tietysti opetella. Unssit saa muutettua grammoiksi, kun unssit jakaa luvulla 0.035 (on muuten olemassa erikseen unssit nesteille ja kiinteälle aineelle..). Lämpötilaa pähkäillessä taas voisi muistaa, että C=(F-32) / 1,8. Ei pysty, katson googlesta.

Toisaalta, tässä tilanteessa olisi saumaa kehittää itsestään todella viisas. Sanotaan, että kaksikielisyys tekee kutaa aivoille: 
http://www.laakarilehti.fi/kommentti/?type=7/news_id=10165/Todistettu

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kaksi_kielta_trimmaa_aivot

Kun vielä jatkuvan kielipallottelun päälle jumppauttaisi pääkoppaansa hakemalla oikeat vastaukset kaikkiin mittayksikköpulmiin kuin apteekin hyllyltä, sitähän voisi tulla vaikka millaiseksi superihmiseksi!