Amerikkalaisia etunimiä on tullut päiviteltyä ennenkin, mutta nyt pitää palata taas asiaan. Havahduin meinaan siihen, että täällä annetaan tyttölapsille etunimeksi äitiensä tyttönimiä. Siis sukunimiä etunimiksi. En tiedä kuinka yleistä se lopulta on kun harvoinhan äidin tyttönimi käy mistään ilmi, mutta nyt olen törmännyt tässä 3000 asukkaan tuppukylässä jo neljään tälläiseen tapaukseen kun oikein aloin tehdä salapoliisityötä. Kaikki alkoi siitä, kun tajusin ystäväni Tracy Smithin tyttären olevan nimeltään Morgan - ja kappas: Facebook osaa kertoa että se tapasi olla ennen vanhaan äidin tyttönimi. Sitten on Keskiveljen joukkueessa pelaava Weber Hemsley, jonka äiti on yhä nimeltään Petra Weber vaikka onkin naimisissa Mr. Hemsleyn kanssa . Harper-niminen oppilaani on oppilaskortin perusteella niin ikään perinyt nimensä äitinsä suvulta, kuten myös rinnakkaisluokan Reed -neiti.

Idea on oikeastaan ihan kiva ja kantaaottavakin tässä yhteiskunnassa, missä ainakin toistaiseksi suurin osa naisista ottaa kuin automaationa miehensä sukunimen ja sitä myöten myös lapset jatkavat vain isänsä nimeä. 

Mutta mitenkäs tämä toimisi Suomessa? La-/lä tai nen-päätteisten nimien osalta ei oikein mitenkään, ainakaan silloin jos tähän etunimeksi tarkoitettuun nimeen yhdistetään päätteellinen sukunimi. Muuten se kuulostaisi liikaa yhdistelmäsukunimeltä, kuten vaikka "Kivelä Kauppinen".

Toisaalta, jos sukunimi on päätteetön, joku -nen -päätteinen etunimi voisi ehkä toimia  jos halutaan korostaa tytöntylleröisen pienuutta "Hei, olen Lintunen Haavisto." "Hauska tutustua Lintunen, minä olen Viljanen Marjomaa." 

Joissakin päätteettömissä sukunimissä taas on ehdottomasti ainesta pienen neitokaisen nimeksi. Aalto. Lähde. Laine. Saraste. 

Mutta valitettavasti paljon useampi päätteetön sukunimi toimisi paremmin pojan etunimenä.. Jylhä. Kallio. Keisari. Kilpi. Kontio. Ritari. Tervo. Tuomi. Vuorio. Vahvaselkä. Vilpas.

Ja sitten on sukunimiä, joita ei toivoisi etunimeksi pahimmalle vihanaiselleenkaan. Pärssinen. Kätkä. Lätti. Mönkäre. Raivio. Tsupukka. Ylppö. Joo, ei tätä tapaa Suomeen kiitos.