Vaikkei amerikkalainen koulusysteemi olekaan tunnettu laadukkuudestaan, muuten täkäläiseen koulumaailmaan liittyy paljon sellaista sisältöä jota lanseeraisin mieluusti Suomeenkin. Monen tällaisen asian toteuttaminen vaatisi kuitenkin muutosta myös yleiseen asenneilmastoon.. amerikkalainen ja suomalainen suhtautuminen yhteisen hyvän tekemiseen kun on surullisen erilainen, amerikkalaisten hyväksi.

Yksi hieno esimerkki on "Staff Appreciation Week", joka on käynnissä juuri nyt. Kuten nimikin kertoo, viikko on omistettu kaikille niille jotka koulumaailmassa työskentelevät: kiitos oppilailta ja heidän perheiltään koko henkilökunnalle. Maanantaiksi oppilaat olivat tehneet pieniä kortteja, jotka he osoittivat mukavimmille opettajilleen, lempibussikuskeilleen ja suosikkisiivoojilleen. Korteissa kerrottiin yhdellä lauseella, miksi kyseinen tyyppi on niin mahtava. Korttien kylkiäisinä henkilökunta sai suklaakonvehdin.

Tiistaina opettajille tarjoiltiin opettajien huoneessa aamupalaa ennen tuntien alkua. Keskiviikkona heitä muistettiin spesiaalilla syötävällä lounasaikaan. Torstaina koululla on koko päivän paikallisen oppilaitoksen hierojaopiskelijoita antamassa 10 minuutin niska-hartiahoitoja, ja tänään perjantaina henkilökunnan parkkiksella pestään tuulilaseja.

Minä tein lounaalle yhden jälkkärivaihtoehdon ja kävin pesaisemassa pari tuulilasia. Pieni vaiva yksittäiselle vanhemmalle, mutta kokonaisuutena iso ilo lapsiamme opettaville ja heistä huolehtiville ihmisille. Eipä olisi tällä viikolla hullumpaa olla maikka. Mutta onneksi opettajien arvostamisviikkoa vietetään ensi vuonnakin, ja silloin tulen olemaan (myös) passattavien puolella :)

teacher-normal.jpg