Mitä tiedätte kelkkailusta? Siis kilpaurheiluna? Suomalaisina ette ehkä paljoakaan. Suomessa ei ole yhtään kelkkarataa eikä sitä myöten harrastajiakaan. Minäkään en ole suuri asiantuntija, mutta Lake Placidiin muutettuamme olen oppinut yhtä ja toista - sijaitseehan täällä toinen USAn kahdesta kelkkaradoista, ja laji vilahtelee niin katukuvassa kuin ihmisten puheissakin säännöllisesti.

Kilpakelkkailua on kolmea eri muotoa: rattikelkkailua (bobsled), ohjaskelkkailua (luge) ja mahakelkkailua (skeleton). Kaikissa on tavoitteena laskea kelkkarata mahdollisimman nopeasti. Pääeroavaisuudet ovat laskuvälineessä ja laskuasennossa. 

bobsled3.jpgOlympic_Luge_sled.jpgSkeleton.jpg

Salilla käydessäni olen myös oppinut erottamaan kelkkailijoiden ruumiinrakenteesta, mitä kelkkailumuotoa he edustavat. Tämä johtuu erilaisesta vauhdinottotyylistä. Bobsled-urheilijat ottavat vauhtia työntämällä massiivista kelkkaa edellään ja hyppäämällä sitten sen kyytiin; heille on siihen hommaan kehittynyt perse ja reidet. Luge-laskijat ovat kelkan kyydissä alusta asti, ja ottavat vauhtia käsillään. Tässä puuhassa auttavat paitsi piikikkäillä sormilla varustetut hanskat, myös iso yläkroppa. 

Viime viikonvaihteessa Lake Placidissa järjestettiin ohjaskelkkailun maailmancupin osakilpailu. Paikalliset koululaiset oli kutsuttu seuraamaan kilpailua. USA oli ennakkosuosikki ja sillä oli myös ylivoimaisesti eniten edustajia niin kilpailemassa kuin katsomossakin. Reilun pelin hengessä opettajat pyysivät oppilaita kannattamaan mitä tahansa muuta maata kuin USAa. Lapset valmistautuivat kilpailuun tekemällä koulussa kannatuskylttejä. Pikkuveli toi kotiin tällaisen kyltin (eikä ollut edes ainoa: joukko muitakin lapsia oli tehnyt samanlaisen Pikkuveljen mallin mukaan):

IMG_3385.jpg

Voi Pikkuveli, eihän noissa kisoissa ketään suomalaista ollut.. Suomalaiset kelkkailevat vain pulkkamäissä. Se oli ensimmäinen ajatukseni. Mutta väärässä olin! Pikkuveli kannatti kilpailijaa nimeltä Tristan Jeskanen, FIN. 

Pahoin kyllä pelkään, että mikäli Tristan näki Pikkuveljen kyltin tai kuuli Pikkuveljen huudon, hän ei välttämättä ymmärtänyt siitä mitään. Tristan on nimittäin kotoisin näiltä seuduilta, ja on edustanut USAa ihan viime aikoihin saakka kunnes syystä tai toisesta (no, ainakin sukunimeensä perustuen) käänsi takkinsa sinivalkoiseksi. Laitoin Tristanille juuri Facebook-viestin - suomeksi. Katsotaan tuleeko vastausta... Jos tulee, niin ei muuta kuin MENE SUOMI!! :D