Lacrossekausi on pyörähtänyt toden teolla käyntiin, tarkoittaen turnauksia ties missä jokaiselle sunnuntaille (lukuunottamatta äitienpäivää ja Memorial Day -viikonloppua) kesäkuun puoliväliin saakka. Menneenä sunnuntaina saimme kunnian pelata ja seurata haavipalloa varsin autenttisessa ympäristössä: Akwasasnen reservaatissa, melkein Kanadassa. Lajihan on kotoisin Kanadan ja Yhdysvaltojen rajaseuduilta, jossa intiaanit sitä muinoin pelasivat. Säännöt menivät kutakuinkin niin, että kaikki oli sallittua kunnes vastapuolen joukkueessa ei ollut enää ketään elossa.. ja sitten pidettiin voitonjuhlat.

Paljon ei tuntuneet pelin säännöt muuttuneet int.... anteeksi alkuperäisväestön keskuudessa. Järjestävä joukkue rökitti vierailulle tulleet tiimit noin 15-0 peli toisensa jälkeen erinomaisen taitavalla, mutta myös kovin agressiivisella pelityylillään. Jälkeläisiään kannustavat alkuperäisväestövanhemmat taas käyttivät teräviä kyynärpäitään, taklailuun luotuja isoja periään ja sanallisia tomahawkejaan tehokkaasti katsomon puolella. Kyllähän se hieman kismitti, että nämä rääväsuiset tyypit pyrkivät tunkemaan suunnilleen syliin, tyystin välittämättä siitä näemmekö heidän lävitseen vai emme.. Mutta olemukseltaan he olivat sellaisia, ettei vastaväitteitä tehnyt paljon mieli esittää. Olimmehan he sitä paitsi heidän suojelualueellaan; ties mihinkä toteemipaaluun sitä olisi joutunut irokeesien kivitettäväksi jos olisi alkanut rettelöidä Niinpä vaan hymyilimme kilpaa auringon kanssa (ja kiroilimme iloisesti suomeksi). Kokemus tämäkin.

Muistuipa tuossa auringonpaisteessa mieleeni sekin, että säilöin syksyllä kellariin pelargonioita. Olemattomien eristeiden takia kellarissa ei ole koko talvena ollut järin kylmä (olemme siis lämmittäneet paitsi asuintiloja, myös täysmittaista kellaria.. ja sen huomaa öljylaskussa). Siellä on ollut säännöllisesti myös valoisaa, sillä pojat ovat hyödyntäneet ylimääräisen temmellystilan pelaamalla kellarissa sählyä läpi talven. Ei siis kovin otollinen ympäristö pelargonioiden talvehtimiselle.. Jotain vihreää niissä kuitenkin näkyi kun upotin raaskut tuoreeseen multaan. Ans kattoo mitä tästä tulee.