Viime päivien aikana sisälläni asuvaa pientä shoppailijaa on houkuteltu lankeemuksiin lukuisin Black Friday mainoksin. Niitä on syydetty tajuntaani laajalla rintamalla niin katukuvassa kuin eri medioissakin.

Asiassa ei olisi mitään ihmeellistä ellen olisi ollut kokenut tätä kaikkea niiden muutaman päivän aikana jotka juuri visiteerasin Suomessa. 

Suomalaiset himoshoppailijat eivät liene ollenkaan harmissaan uudesta "juhlapyhästään", jolla polkaistaan käyntiin joulumyynti huikeiden alennusten saattelemana. Monia suomalaisia Ameriikasta kotoisin olevan Black Fridayn rantautuminen peräpohjolaan tuntuu kuitenkin häiritsevän, ainakin Facebookin ja nettikeskustelujen perusteella. Onko ihan pakko taas todistaa kuinka Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa! Onko meillä niin huono itsetunto että pitää väen vängällä yrittää esittää jotain ihan muuta kuin on!

No niin. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että suomalaiset harjoittavat mielensäpahoittamista ylipäätään aivan liikaa. Antaisivat toisten viettää Black Fridayta ja olisivat itse viettämättä jos alennukset ja amerikka eivät kerran ole iloinen asia.

Vaan kyllä minäkin niin mieleni pahoitin, kun aikanaan Kukkilassa tuli palmusunnuntaina cowboy ovellemme kerjäämään karkkia. Oli sillä sentään vitsat mukana, mutta että cowboy?!?! Virpominenhan on noitien yksinoikeus! Tässä on nyt jollain ahneella kakaralla menneet vuodenajat ja maanosat ihan sekaisin, kun noin raiskaa hienon virpomisperinteemme halloween-sekoilulla.

Mutta niin taisi kauan sitten pahoittaa mielensä joku idän ortodoksikin (ja varmaan pahoittaa vieläkin), kun trullit keksivät alkaa virpoa. Sehän oli alunperin ortodoksien juttu, eikä siihen mitään pakanallisia noitavarusteita kuulunut! 

Niin muuttuvat ajat. Monet nykyisistä "kauniista perinteistämme" ovat joskus olleet nykyajan hapatusta, hölmöläisten hommaa ja luultavimmin vallan sopiva aihe mielensäpahoittamiselle - uskon tämän taipumuksen pesiytyneen suomalaiseen geeniperimään jo vuosituhansia sitten.

Mutta joskus kannattaisi vähän harkita mistä sen mielensä pahoittaa. Mielestäni on esimerkiksi vähän höpsöä pahoittaa mielensä Halloweenin viettämisestä sinällään, vedoten siihen että se on amerikkalaisten keksintöä. Höpö höpö. Suomessahan on vietetty kekriä iät ja ajat, ihan samoista syistä, samana ajankohtana ja samassa hengessä. Sitä en tosin ymmärrä, miksei kekri-nimitystä voida elvyttää uudelleen? Hauskempaa sanaa ei olekaan!

Samansuuntaisia ajatuksia minulla on Black Fridaysta. Sille pitäisi ehdottomasti keksiä naseva ja mahdollisimman suomenkielinen nimi - onhan se meinaan ainutlaatuisen suomalainen keksintö että on se tietty perjantai muttei ollenkaan sitä edeltävää torstaita. Amerikassa Kiitospäivä ja Black Friday kuuluvat olennaisesti yhteen: Kiitospäivä on aina marraskuun neljäs torstai, ja Black Friday on aina Kiiitospäivää seuraava perjantai. Koska Suomessa ei ole (vielä?) keksitty viettää Kiitospäivää, on aika hullunkurista että sitten kuitenkin Black Friday otetaan niin innokkaasti omaksi. Ja sehän niitä ei-shoppailuintoisia suomalaisia varmaan harmittaakin. Taas tätä amerikkalaista kaupallisuutta. Hyh.

Harva "kaupallisuuden vastustaja" vaan tulee ajatelleeksi, että se on juuri se pahamaineinen kaupallisuus mikä tätä nykymaailmaa aika pitkälle pyörittää. Jos me nyt kaikki porukalla alettaisiin vastustaa kaikkea kaupallista, maailmankirjat menisivät kyllä pahemman kerran sekaisin. Aika harvasta meistä olisi täydellisen omavaraiseksi eläjäksi.

Mutta jos kaupallisuudella tarkoitetaan kapeakatseisesti kertakäyttökulttuuria ja ylenpalttista muovikrääsän haalimista, sitä vastustan minäkin. Ja siksi olisinkin kovin mielissäni, jos suomalaiset (paitsi keksisivät joulumyynnin aloitukselle ihan oman nimen), ottaisivat ennen kaikkea omakseen Kiitospäivän vieton. Kiitospäivä on siitä harvinainen amerikkalainen ilmiö, ettei siihen liity muovitilpehööriä ja krääsää. Sen sijaan siihen liittyy lähimmäisenrakkautta, kiitollisuutta ja hyvää ruokaa. Vaikea kuvitella, että edes suomalainen voisi pahoittaa tällaisista teemoista mieltään. Vaikka kyllä kai voi :D

black-friday-memes_5.jpg