Pitäisi ottaa kirja käteen ja lukea tenttiin. Tässä läppärissä täytyy kuitenkin olla jonkinlainen voimakas magneettikenttä, sillä näin rautainen nainen ei vaan tahdo päästä koneesta irti. Jospa siis bloggaisin.

Minun siis pitäisi tosiaan lukea tenttiin. Kun aloitin henkilöjohtamisen perusopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa viime syksynä, pyrin valitsemaan lautaselleni pelkästään sellaisia kursseja, joissa tentin kanssa vaihtoehtoisena suoritusmahdollisuutena olisi essee. Rekrytoinnin ja henkilöarvioinnin kurssissa tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut. Suunnittelin, että tekisinkin tentin kesälomalla Suomessa, yliopiston avoimena tenttipäivänä heinäkuussa. Jokin aika sitten havahduin kuitenkin huomaamaan, että tätä nimenomaista kurssia ei voinutkaan suorittaa heinäkuussa (kesäkuussa kyllä, ennen meidän lomaamme, ja sitten taas elokuussa, opinto-oikeuteni jo loputtua). Hädissäni pistin viestiä yliopistolle, että kaatuuko koko perusopintokokonaisuuteni nyt tämän yhden kurssin suorituksen mahdottomuuteen vai olisiko mitenkään mahdollista, että tekisin tentin esimerkiksi Plattsburghin State Universityn tiloissa. 

Se ei passannut, mutta sen sijaan sanottiin, että mikä tahansa Suomen suurlähetystö kelpaa suorituspaikaksi jos saan sovittua tentin täsmälleen samalle ajankohdalle kuin se on Jyväskylässä. Meitä lähin suurlähetystö sijaitsee Kanadassa Ottawassa.

Ja nyt on sitten sovittu tentti huhtikuun puoliväliin. Onneni on, että Jyväskylässä tentti alkaa klo 16.30 eikä esimerkiksi yhdeksältä aamulla. Karmeaa on puolestaan se, että joihinkin direktiiveihin vedoten valvojani Ottawan suurlähetystössä veloittaa minulta reilut 100 euroa tunnilta. Budjettiin on lisäksi laskettava bensakulut Ottawaan sekä hotelliyöpyminen ettei tarvitse lähteä ajelemaan neljältä aamulla.

Lompakon päällehän tuo siis käy (mutta ei pahasti, terveiset vain rakkaalle opintosponsorilleni siellä Espoossa) ja suorituspaineet ovat sitä myöten kovat. Kannattaa kirjoittaa mahdollisimman nopeasti, mutta ennen kaikkea päästä läpi.. Pitäisi siis todellakin ottaa se kirja käteen.

Löysin aikanaan jostakin pöytälaatikon kätköistä isäni vanhan ainekirjoitusvihon. Yksi aineista oli kirjoitettu otsikolla "Koulussa vuonna 2010". Kun luin aineen ensimmäisiä kertoja joskus teininä, sen lapsellisuus vielä vähän huvitti, mutta nyt olen suorastaan ällistynyt miten oikeaan isäni noin 10-kesäisenä osuikaan. Aineessa hän mm. kuvaili sitä, miten oppilaat makoilevat karhuntaljoillaan kotona takkatulen ääressä, ja pitelevät edessään pientä televisiota missä opettaja opettaa ja kuulee myös oppilaidensa äänen. Jestas, juuri pari viikkoa sittenhän minä lämmittelin takkatulen loimussa ja osallistuin interaktiiviseen, Adobe Connect -työhyvinvointiluentoon Isoveljen iPad kädessäni!

Olen tässä tenttikirjoja päntätessäni ideoinut aivan uusia teknisiä sovelluksia opiskeluun. On oikeastaan uskomatonta, että vielä nykyäänkin asioita pitää opiskella kirjoista. Tai ylipäätään opiskella. Minun aineessani "Koulussa vuonna 2070" aivot ottavat bluetooth-yhteyden haluttuun tietopakettiin, ja mielikuvitushiirellä klikataan painiketta "OK - Download Henkilöstöarviointi". Sitten voikin ilmoittautua rauhallisin mielin tenttiin.

opiskelija%20002-normal.jpg