Pikkuveljen pikku ystävä, Mr Cocoa K, on kiinalainen kääpiöhamsteri. Nettilähteet tietävät kertoa, että hänen villejä sukulaisiaan elää Mongolian aroilla. Siellä ne kaivavat hiekkadyyneihein monimutkaisia tunneliverkostojaan, jossa ne asuvat. 

Cocoa K on kuitenkin elänyt koko ikänsä kaltereiden sisällä. Dyynejä edustaa parin sentin kerros purua, joita Cocoa tykkää kyllä pöyhiä. Tunneleita ohueen purukerrokseen on kuitenkin hankala rakentaa. Onneksi kaupastakin saa tunneleita, ja niitä Cocoalle onkin hankittu monenmoisia. 

IMG_3273.jpg

Tänään toteutimme Pikkuveljen kanssa pitkään muhineen ajatuksen viedä Cocoa ulos. Ajattelimme, että se varmasti tykkäisi juoksennella aidossa ruohikossa, ehkä vähän maistaakin sitä. Keli oli juuri täydellinen: aurinko paistoi lämpimästi, mutta ei enää tukahduttavan kuumasti. Pihanurmikko oli suorastaan rahisevan kuiva, vankeudessa degeneroitunut Cocoa ei ainakaan pääsisi vilustumaan kosteuden vuoksi. Irrotimme häkistä katon ja kumosimme sen nurinpäin niin että lattiasta tuli katto, ja nurmikosta lattia. 

Cocoa vilisti kertaalleen häkin päästä päähän, silmin nähden hurmioituneena. Sitten se alkoi kaivaa. Se työskenteli kiivaasti etukropallaan. Nurmikkoon tuli nopeasti kuoppa, ja sen viereen pikkuinen keko multaa. Päättelimme Pikkuveljen kanssa, että se halusi varmaan tehdä pesäkolon. Se tuntui olevan niin keskittynyt puuhaansa ja pieneen kuoppaansa, että aloimme Pikkuveljen kanssa heitellä palloa. Ei se yrittäisi mihinkään karata, se vaan halusi kuopia hiekkaa. 

IMG_3272.jpg

Parin minuutin kuluttua Cocoan projekti oli edennyt siihen pisteeseen, että siitä näkyi enää peräpää. Hiekkakasa kuopan vieressä oli kasvanut ainakin kolminkertaiseksi. Tekipä se komeaa koloa. Meitä nauratti. Hassu hamsteri! Pallon heittely jatkui. 

IMG_3271.jpg

Meni minuutti, ja keskeytimme heittelyn tarkastaaksemme Cocoan projektin etenemisen. Mutta hups keikkaa... Hamsteria ei näkynyt enää ollenkaan. Eihän se ollut voinut päästä häkistä mihinkään?! Pikkuveli työnsi pikkuisen kätensä tunneliin. Pitkälle. Siellä se oli, sen turkki tuntui! Mutta hamsteri katosi taas muutamassa sekunnissa saavuttamattomiin kun se jatkoi uupumatonta, käsittämättömän tehokasta työskentelyään. 

IMG_3270.jpg

Nyt ei enää naurattanut. Ei siitä mikään pikku pesäkolo ollut tulossa, siitä oli tulossa tunneliverkosto! Yksi kulkuaukoista oli häkin sisällä, mutta muita tulisi muihin paikkoihin. Metsään muutama. Naapurin pihaan pari. Tien varteen joku. Ehkä yksi jopa ostarille. Ja mitä jos tunneliverkosto yhtyisi Mr Woodchuckin tunneleihin talomme alla? Cocoa K olisi Mr Woodchuckille varmasti pelkkä alkupala. Tai sitten ne lyöttäytyisivät yhteen, ja jonain päivänä talomme romahtaisi kun sen alla ei olisi enää muuta kuin loppumaton hamsterin ja murmelin operoima tunneliverkosto. 

Aloimme kaivaa maata siitä missä oletimme tunnelin kulkevan. Kauheaa, miten tiivistä maa oli. Miten Cocoa sai siellä edes ilmaa? 

Hyvin sillä kuitenkin näytti menevän kun sen vihdoin tavoitimme. Se eli eittämättä elämänsä tähtihetkeä. Sen pienissä nappisilmissä hehkui (hiekkakerroksella kuorrutettu) into ja palo, kuononpää ja oikeastaan koko tyyppi värisi kiihtymyksestä. Kaikesta päätellen se teki sitä, mitä oli syntynyt tekemään. Osittain olin kauhistunut siitä ajatuksesta, että ajattelemattomuuteni takia Pikkuveli oli ollut vähällä menettää lemmikkinsä. Osittain olin taas kauhistunut siitä ajatuksesta, että Cocoa K joutuisi taas häkkiin, pöyhimään typeriä purujaan ja kulkemaan typeriä muoviputkiaan. Olimme soimanneet sitä sotkemisesta, kun sillä oli omituinen tarve tukkia muoviputkensa purulla, joka sitten tietenkin alkoi nopeasti haista ja jota oli vaikea saada putkista pois. Mutta sehän vain yritti muokata muoviputkistaan vähän luonnonmukaisempia! Se haluaa tunkeutua ja kaivautua eteenpäin, ei vaan kipitellä pitkin poikin vailla haasteita. 

Minusta oli myös lumoavaa, miten nopeasti se oli saanut juonesta kiinni päästessään nurmelle. Olento, joka oli elänyt muovimaailmassa koko ikänsä, oli silmänräpäyksessä osannut kaivaa tunnelin multaan - ja millä teholla! Ja nyt riistäisin siltä taas vapauden. Ihmishirviö. 

Pitää varmaan kehittää joku ratkaisu. Upotan maahan peltilaatikon tai akvaarion tai jonkun muun hamsterinkestävän lootan, pistän sen päälle häkin ja päästän ystävämme takaisin luontoon. Hallitusti.